Seyahat ve Gezi

Milas Ege’nin İncisi Halikarnas

Milas (Antik Yunanca: Μύλασα, Mylasa), Türkiye'nin güneybatısındaki Muğla ilinin aynı adı taşıyan ilçesine bağlı antik bir şehirdir. ... Kent, Orta Çağ'da antik Karya'nın ve Menteşe'nin Anadolu beyliğinin ilk başkentiydi.

Milas Ege’nin İncisi Halikarnas

Milas, dikkate değer yirmi yedi arkeolojik sit alanı içeriyor. İlçe, Orta Çağ’da antik Karia’nın ve Menteşe’nin Anadolu beyliğinin ilk başkentiydi.
Yakındaki Hecatomnus Mozolesi, UNESCO Dünya Mirası  olarak sınıflandırılmıştır. Milas, tarım ve su ürünleri işleme, ile ilgili endüstriyel faaliyetler bulunuyor.
Ulaşım (özellikle Milas-Bodrum Havalimanı’nın açılmasından bu yana), turizm ve kültüre odaklanmıştır. Merkez sahilden yaklaşık 20 km uzaklıktadır ve havaalanına Bodrum’un kendisinden daha yakındır. Yaz sezonunda geç gelen pek çok yolcu, konaklama bulmanın zor olduğu durumlarda Bodrum yerine Milas’ta kalmayı tercih ediyor.
Milas ilçesi toplam 2167 km2’lik bir alanı kaplar ve bu alan Güllük Körfezi’nin kuzey batısında ve güneyde gökova körfezi boyunca toplam 150 km’lik bir kıyı şeridi izler ve bunlara kıyılar eklenmelidir. Bafa Gölü’nün kuzeyinde Milas ilçesi ile Söke’nin Aydın ilçesi arasında bölünmüştür. Muğla ilinin ilçesi ve ilin en güneyindeki Fethiye ilçesi ile birlikte Milas, Türkiye’nin güneybatısındaki öne çıkan yerleşim birimleri arasında yer almakta olup, bu üç merkez, tüm yıl nüfus ve bağlı oldukları ilçeler açısından birbirine eşittir.

İlçede eski surlarından bugüne ulaşan tek kalıntı ise, Baltalı kapı olarak bilinen kapı kemeridir. Bu kemer M.Ö. 1. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir. Kemerinin kilit taşı üzerindeki çift yüzlü balta motifinden dolayı ilçede Baltalıkapı olarak anılmaktadır.

Gezilesi Yerler;

Beçin Kalesi:

Kale, Milas’ın 5 km. güneyinde, Ören karayolu üzerinde, ovaya hakim bir tepe üzerindeki yer almaktadır.

Adı bir Ortaçağ İtalyan belgesinde Pezona, İbn Battuta‘da Berçin, Menteşe ve Osmanlı kaynaklarında Peçin olarak geçer. Kalenin yer aldığı tepe üzerindeki insan yerleşimleri Tunç Çağı’nda başlasa da kale Bizans döneminde inşa edilmiştir. 14. yüzyılın ilk yarısına kadar küçük bir yerleşim olarak kalan Beçin bu tarihte Menteşe Beyliği tarafından fethedilerek başkent haline getirildi. Özellikle Menteşe beylerinden Ahmed Bey tarafından imar edilen kale içi yerleşiminin gelişmesi başkent buradan Balat’a taşınınca durdu. Osmanlı zamanında yönetim merkezi Muğla’ya taşınınca kale içi yerleşimi önemini tamamen yitirdi ve harap duruma geldi. Günümüzde kazı ve restorasyon çalışmaları yapılmakta olan kale UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilmiştir.

Labranda: Zeus Labraundos’un kutsal bir bölgesi olan Labranda, antik Karia’da (Güneybatı Anadolu), bağlı olduğu Mylasa kentinin (ilçenin) 14 km kuzeydoğusundadır.
En eski kalıntılar MÖ 600 yılına aittir. 6. ve 5. yüzyıllarda kutsal alan, daha sonra tapınak terası olarak kullanılan alan, tek, küçük, yapay bir terastan oluşuyor. MÖ 497’de kutsal bölgede bir savaş yaşanmış ve Karia ordusu, ittifaklarıyla Pers ordusuna yenilmiştir.
Bafa Gölü: Söke ovası 2000 yıl kadar önce denizdi, burada büyük bir körfez vardı. Büyük Menderes ırmağının getirdiği alüvyonlar körfezi doldurdu ve ova haline getirdi. Bugünkü Bafa Gölü denizden bir parça olarak arada kaldı. Gölün üzerinde iki ada bulunuyor. İkiz adalardan biri aslında tam ada değil, bir kumulla karaya bağlı. Bafa Gölü’nde kefal, levrek, yılan balığı tutuluyor. Eskiden çok sazan tutulurmuş, fakat gölün suyu tuzlandığı için artık sazan kalmamış. Gölde gezmek isterseniz dolmuş usulü motorlara binebilirsiniz. Adalar, Kapıkırı mahallesindeki Heraklia antik kenti geziliyor. Göldeki adalarda manastırlar, kiliseler kurulmuş. Bunlardan “Yediler Manastırı” en eskisi. Gölün çevresi zeytinliklerle çevrili. Kıyıdaki lokantalarda da bütün yemekler zeytinyağı ile yapılıyor.

Euromos antik kenti: Selimiye mahallesinde bulunmaktadır.

Iasos antik kenti: Güllük Körfezi kuzeyindeki Kıyıkışlacık mahallesi ile iç içe bulunan İasos antik kenti Milas sınırları içindeki diğer bir tarihi mekandır.
Tuzla Kuş Cenneti: Bodrum yolundan sapılarak varılan Boğaziçi (eski adıyla Bargylia) mahallesindedir.
Uyku Vadisi: Bodrum yolu üzerindeki Gökçeler mahallesindedir. Mağaralar bulunur.
Gökova Körfezi: Ören mahallesi ve buradaki Keramos harabeleri, Ören’in ötesindeki Çökertme zeybeği ne adını vermiş enfes manzaralı Çökertme, Milas ilçesi içindeki ve ayrı maddelere konu olacak diğer turistik yerlerdir.

Tepkiniz ne?

Benzer İçerikler

1 of 5